Wanneer je een advocaat nodig hebt is het handig om te weten bij wat voor ‘soort’ advocaat je terecht kan. Advocaten in Nederland zijn namelijk vaak gespecialiseerd in een bepaalde tak. Sommige advocaten hebben zich gespecialiseerd in meerdere ‘takken.’ We vertellen je graag meer over de verschillende typen advocaten:

Strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat staat je bij als je ervan verdacht wordt een misdrijf of overtreding te hebben begaan. De strafrechtadvocaat is aanwezig bij hoorzittingen en mag vragen stellen en/of opmerkingen maken. Ook is een strafrechtadvocaat aanwezig bij een rechtszaak om jouw als verdachte bij te staan. 

Echtscheidingsadvocaat

Wanneer je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Een echtscheidingsadvocaat helpt je hiermee. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de bezittingen, het opstellen van een ouderschapsplan en het berekenen van de partner- en/of kinderalimentatie. Wanneer jij en je (ex)-partner er samen niet uitkomen kan een echtscheidingsadvocaat je ook gerechtelijk bijstaan. Jij en je ex-partner hebben dan beide een eigen echtscheidingsadvocaat nodig. 

Arbeidsrechtadvocaat

Voor zaken met betrekking tot je werk kun je terecht bij een arbeidsrechtadvocaat. Zij kunnen je goed bijstaan tijdens een ontslagprocedure of bijvoorbeeld een reorganisatie. Ook kun je het met een arbeidsrechtadvocaat hebben over arbeidsovereenkomsten en kun je je huidige contract rechtelijk laten controleren. Een advocaat arbeidsrecht geeft voornamelijk advies, maar kan je ook bijstaan bij de rechter.

Letselschade advocaat

Wanneer je een ongeluk hebt gehad en (zwaar) letsel hebt opgelopen of zelf een ongeluk met letsel hebt veroorzaakt, staat een letselschade advocaat je graag bij. Samen met de advocaat ga je na welke kosten je kunt verhalen bij de schademaker. Wanneer je letsel hebt opgelopen, heb je namelijk vaak veel kosten voor medische behandelingen en heb je minder inkomsten, doordat je bijvoorbeeld niet in staat bent om te werken. Als de ‘schademaker’ kun je tegen bepaalde kosten wellicht in beroep gaan. Letselschade heeft betrekking op bijvoorbeeld een arbeidsongeval, verkeersongeval of een medische fout. 

Pin It on Pinterest