Verenigingen zijn tegenwoordig echt overal. Er is dus een hele grote kans dat je al een heleboel verenigingen tegen bent gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de lokale voetbalvereniging of buurtvereniging. Het oprichten van een vereniging is erg gemakkelijk. Er zitten ook een heleboel voordelen aan het oprichten van een vereniging. Zo kunnen bijvoorbeeld heel veel mensen plezier beleven van een nieuwe vereniging. Toch is het oprichten van een vereniging niet zonder risico. Zou je graag een vereniging oprichten, maar ben je nog aan het twijfelen over de details, of wil je gewoon eerst nog meer informatie? Lees dan snel verder, want in dit artikel zullen we je er meer over vertellen. 

De financiële kant van een vereniging oprichten

We zullen eerst even kort toelichten wat een vereniging precies is en hoe dit verschilt van bijvoorbeeld een bedrijf. Een doel van een vereniging oprichten is niet om winst te maken, terwijl dat bij een bedrijf wel is. Echter kunnen de financiën een groot obstakel zijn voor een vereniging. Daarom is het extra belangrijk dat een nieuwe vereniging een goed bestuur heeft die de administratie bijhoudt. Over het algemeen worden verenigingen gesponsord. Een bedrijf zal dus geld geven aan de vereniging. Daarnaast is het toegestaan om contributiegeld te vragen van leden. Wanneer een vereniging meer geld nodig heeft, is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze worden geregeld via de lokale gemeente.  

De belangrijke statuten bij een vereniging oprichten

Naast de financiën moeten ook de statuten geregeld worden. Deze moeten op orde zijn voordat je de vereniging op kan richten. De statuten zijn in principe de belangrijkste regels van een vereniging. Hierin staat de naam van de vereniging en de vestigingsplaats. Ook staat hier in wie waar verantwoordelijk voor is en wat het doel van de vereniging is. Deze statuten staan vast en kunnen niet meer veranderd worden. Bij een vereniging oprichten is het dus belangrijk dat je duidelijke statuten opgesteld hebt, maar dat deze niet beperkend zijn. Denk dus goed vooruit en houdt zo veel mogelijk mogelijkheden open voor het bestuur en de vereniging.

Pin It on Pinterest